Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

δυο ή τρια πράγματα που ξέρω γι' αυτήν

Η Άννα έκλεισε τα τριάντα, καμία διάθεση πια ν' αποδείξει τίποτα σε κανέναν, ειδικά σ' αυτόν, θέλει να φύγει, να φεύγει, δε χρειάζεται τίποτα, ό,τι χρειάζεται το κουβαλάει πάντα μαζί της, ένα βιβλίο και το άρωμά της, θα γίνει ξεναγός, παρόλο που όπως λέει και ο τίτλος μιας ταινίας 'Ο ξεναγός δε θα γίνει ποτέ μέλος του γκρουπ', καλύτερα, γιατί ποτέ δεν ανήκε σε κάποιο γκρουπ ούτως ή άλλως, ούτε ψηλή, ούτε κοντή, ούτε όμορφη, ούτε άσχημη, ούτε έξυπνη, ούτε χαζή, εσχάτως και πάλι αδύνατη, η Lea των Louise Attaque στην ελληνική version, μια χρυσή μετριότητα που σε εποχές οικονομικής κρίσης έγινε απλά επίχρυση, ταγμένη συνειδητά κατά της μαίρης παναγιωταρά (ναι, της εργαζόμενης μητέρας της σωστής νοικοκυράς), και παρόλο που ο γυναικολόγος έχει εκθειάσει πολλάκις το θαυμάσιο σχήμα της μήτρας της, αυτή προτιμά να την κρατά vacant μέχρι νεωτέρας.
Ας αποφύγουμε το μελό, πάντα αποποιόταν του τίτλου της drama queen, prom queen ίσως, αλλά από την άλλη, ποιό κορίτσι δε θα 'θελε να γίνει βασίλισσα του χορού, όπως και ποιό αγόρι δε θα 'θελε να γίνει αστροναύτης (το αντίστοιχο του ποδοσφαιριστή για τα αγόρια των φτωχών οικογενειών).
Απογοήτευσε πολλούς, ας μη σκεφτόμαστε αρνητικά, γονείς καθηγητές και γκόμενους, ακόμη και τον Μαρξ, αφού σαν μέλος του λούμπεν προλεταριάτου, άνεργη και (παρα)μορφωμένη, δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα στην επανάσταση, αφού ούτε στην επανάσταση δεν μπορεί να προσφέρει, τότε ας συνεχίσει το πλεξιμο, ειρήσθω εν παρόδω, ναι, ξέρει να πλέκει, στο βορρά το πλέξιμο αποτελούσε απαραίτητο μορφωτικό εφόδιο για τις κορασίδες, το πρώτο της κασκόλ θα περνούσε άνετα για κάλτσα, από τότε ήταν πολύ σφιγμένη.
Θα γίνει ηθοποιός, που σημαίνει και φως, εκεί που έφτασε η Δ.Ε.Η, δεν είναι ότι δεν το έχει ξαναδοκιμάσει στο παρελθόν, και με σχετική επιτυχία, και όχι δεν είναι φύσει μελαγχολική, μάλλον θέσει, έχει έρθει σε δύσκολη θέση πολλές φορές, αλλά το ολόδικό της, πανταχού παρόν και τα πάντα πληρών, μετρητοίς, ένστικτο αυτοσυντήρησης, την έσωζε πάντα από (σχετικά) βέβαιο πνιγμό.
Ευτυχώς δεν έγινε δικηγόρος ή δασκάλα, είχε μπει στον πειρασμό, θα ήταν κακή, πολύ κακή, αντ' αυτού προτίμησε να γίνει κακή δημοσιογράφος, μην προεξοφλείς, μόλις πήρε το πτυχίο της, έχει προοπτικές να γίνει και χειρότερη. Ξεκίνησε πρωί και έχει ήδη νυχτώσει.
Eμπρός πίσω, επιστροφή στα παλιά, στο χωριό στη Σουηδία, στα πικνικ στο πάρκο, στις βόλτες με το έλκηθρο, στο τέννις και στο ξανθό (έστω και βαμμένο πια), αφού η ματαιοδοξία, όπως και η βλακεία, είναι ανίκητη.
Τελοσπάντων, ας μη φτάνουμε στα άκρα, θα είναι μακρύτερος ο δρόμος του γυρισμού, πάντα τα απέρριπτε τα άκρα μαζί με τα στερεότυπα, αν και σχετικά νέα, αυτό τουλάχιστον μπορείς να της το αναγνωρίσεις.

του μπί κοντίνιουντ (ορ νατ)
Οξυγόνο ή κενό

photo: mine